Terrassen

Sinds april 2023 gelden de aangepaste regels voor terrassen. De horeca en ook de wijkraad binnenstad heeft er haar zegje over gedaan. De regels uit 2016 waren ook goed, alleen werden die door de horeca niet nageleefd en te weinig gehandhaafd. De horeca wil altijd meer terras maar bewoners willen ook nog over de stoepen kunnen lopen.

In de nieuwe regels kunnen we ons vinden:

  • geen terrassen voor 11 uur,
  • meubilair verwijderen na sluitingstijd of opstapelen tegen de eigen gevel,
  • 150 cm of 90 cm (in voetgangersgebied) loopruimte voor voetgangers,
  • geen terrassen aan de overkant van de straat, geen stoepbrede terrassen met een looppaadje tussendoor,
  • geen reclameborden.

En toen de burgemeester ons ook beloofde (niet voor het eerst trouwens) dat er nu echt gehandhaafd zou worden, waren wij tevreden en hoopvol.

Maar wat gebeurde er bij de eerste zonnestralen: overal terrassen in strijd met de nieuwe regels. De horeca ging klagen en de handhaving werd opgeschort.

Wij vinden dit een verstoring van het democratisch proces. De openbare ruimte wordt verkocht aan de horeca. En het allerergste is: de terrassen zijn bijna nooit vol. Zelfs op hele zonnige dagen staan halve terrassen leeg. Maar ze nemen wel permanent kostbare openbare ruimte in.

De wijkraad krijgt veel klachten van bewoners die er schoon genoeg van hebben dat stoepen ontoegankelijk zijn en dat onze stad dag en nacht vol staat met terrasmeubilair.

Inmiddels is de handhaving gestart. Wij zien zeker vooruitgang maar we zijn nog steeds niet geheel tevreden. Nog steeds zijn er teveel plaatsen waar voetgangers niet ongehinderd kunnen lopen, waar voetgangers in conflict komen met fietsers, waar obstakels de vrije doorgang belemmeren.

Wij hopen dat alle onveilige situaties zullen worden opgelost en zullen hierop blijven toezien! Want de stad is niet alleen van de horeca maar van ons allemaal.

Berichten

27 september jl. vond de thema avond over terrassenbeleid plaats. Lees meer hier

De Wijkraad Binnenstad Haarlem nodigt alle bewoners van de binnenstad uit voor een thema-avond over terrassen. Datum: woensdag 27 september 2023 Tijd: 20:00 uur Plaats: wijkcentrum Binnensteeds, Nieuwe Groenmarkt 20 Gastsprekers: Pieter de Vries, teammanager Handhaving, Gemeente Haarlem Rosa Scheper, coordinator Handhaving terrassen, Gemeente Haarlem Viktor Walman, beleidsmedewerker Veiligheid en Handhaving, Gemeente Haarlem Wilt u erbij […]

8 juli 2023 Terrassen in de binnenstad zijn leuk en gezellig. Maar zijn het er zo langzamerhand niet te veel? Er moet ook nog ruimte zijn voor voetgangers en fietsers. In april 2023 zijn door de gemeenteraad nieuwe terrasregels opgesteld en de wijkraad Binnenstad heeft erop aangedrongen dat die ook nageleefd en gehandhaafd worden. Het […]