Particuliere vakantieverhuur – de regels in gemeente Haarlem

,

Wilt u uw woning af en toe verhuren, bijvoorbeeld als u zelf met vakantie gaat? Dat kan, maar er zijn wel regels waar u zich aan moet houden!  We noemen dit soort verhuur:  ‘particuliere vakantieverhuur’.  Het bekendste platform dat hiervoor gebruikt wordt is Airbnb, maar er zijn ook andere platforms.

Wat mag?

  • U mag, als u de woning zelf bewoont en daar staat ingeschreven, uw woning maximaal 60 dagen per jaar verhuren, aan maximaal 4 tot 6 gasten tegelijk.

Wat moet ik regelen?

  • Zit u in een VVE? Dan moet u toestemming vragen aan de VVE.
  • Bent geen eigenaar, maar huurder van het pand? Dan moet u toestemming vragen van de eigenaar. LET OP! Woningcorporaties geven geen toestemming voor vakantieverhuur!
  • U moet voor elke overnachting toeristenbelasting betalen. U regelt dit via http://haarlem.cocensus.nl
  • U moet zorgen dat uw woning voldoet aan de eisen voor brandveiligheid (zie bouwbesluit)
  • U moet er voor zorgen dat uw gasten zich netjes gedragen, en bijvoorbeeld geen geluidsoverlast veroorzaken. Laat contactgegevens achter bij uw buren zodat ze contact met u kunnen opnemen als er iets misgaat.

Wat mag niet?

  • Uw mag uw woning niet langer dan 60 dagen per jaar verhuren of aan meer dan 6 personen.
  • Als u een klein deel (u woont er zelf dus ook) van uw woning permanent (of langer dan 60 dagen) wilt verhuren aan gasten dan moet u voldoen aan de regels voor Bed&Breakfast. U bent dan bedrijfsmatig bezig, en moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit valt dus niet onder de regeling voor particuliere vakantieverhuur.

Overlast
Heeft u overlast van panden om u heen die gebruikt worden voor particuliere vakantieverhuur?
Spreek uw buren daar op aan! Helpt dat niet, doe dan een melding bij het meldpunt van Gemeente Haarlem: https://www.haarlem.nl/melding

Het is belangrijk dat u bij ‘Locaties en details melding’ in de omschrijvingsvelden aangeeft dat het gaat om (overlast van) vakantieverhuur (of vermeld de term Airbnb).
Wilt u in het veld ‘uitgebreide omschrijving’ verder een zo nauwkeurig mogelijke omschrijving geven? Vermeld in elk geval om welk(e) pand(en) het gaat,  en welke vorm(en) van overlast u daarvan ondervindt. Vermeld het ook als u denkt dat het pand illegaal meer dan 60 dagen per jaar verhuurd wordt. (Kies dan bij het meldpunt voor: Meer  à Bedrijven en bebouwing à Gebruik in strijd met het bestemmingsplan. )

Het is voor de gemeente belangrijk om een goed beeld te krijgen van de omvang van de overlast en de illegale vakantieverhuur. Dossieropbouw is heel belangrijk om goed te kunnen handhaven. Blijf dus uw melding(en) doen, ook als u niet onmiddellijk resultaat ziet van uw melding!