Feestelijke inwijding Vredestempel Prinsenhof – 5 juni

VredestempelIn het Prinsenhof, de ‘hortus’ van het Stedelijk Gymnasium, staat al eeuwenlang een tempeltje, onttrokken aan het zicht door bomen en struiken. Dit tempeltje is opgericht in 1648 als Vredestempel, ter gelegenheid van het sluiten van de Vrede van Münster, waarbij de 80-jarige oorlog werd beëindigd. Uit onderzoek is gebleken dat dit tempeltje vroeger voorzien was van muurtekeningen, o.a. van Jacob van Campen, de architect van het Paleis op de Dam.

Die muurtekeningen stonden op panelen en zijn helaas verloren gegaan. Maar dankzij uitgebreid onderzoek kunnen ze nu met behulp van de modernste fototechniek prachtig opnieuw gemaakt worden. Op die manier wordt een eeuwenoud monument weer in ere hersteld.

Zondag 5 juni worden deze nieuwe panelen aan het Vredestempeltje feestelijk ingewijd. Op die datum namelijk werd in 1648 de vrede van Munster officieel in de Republiek afgekondigd. Iedereen is van harte welkom om dit mee te vieren, op het Prinsenhof in de Jacobijnestraat, van 15.00-17.00

(Voor een uitgebreid onderzoek naar deze tekeningen en het tempeltje, zie http://www.architext.nl/ClassicismeSC74_AA.pdf)